Noul Formular de TVA - D088


Conform Ordinului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2048/2016 publicat azi 15 iulie 2016 in MOF 533 se prevede noul formular D088 ce intra in vigoare incepand cu 01 august 2016.


Schimbarile care apar in noul formular D088 se refera la scaderea numarului de intrebari de la 20 la 12 si scaderea numarului de documente anexate de la 11 la 4. Referitor la documentele anexate se renunta la actul referitor la sediu social, actul referitor la sediul secundar, actul privind domiciliul fiscal, extras de cont, adeverinta de venit, contracte de munca si diploma de studiu.

A doua modificare importanta ce se refera la scaderea numarului de intrebari la 12 vine cu surprize mai putin placute, aparand noi cerinte ce prevad informatii suplimentare si detaliate privind planurile de investitii, clienti/ furnizori, active, conturi bancare, natura achizitiilor si livrarilor, iar daca valoarea TVA dedus depaseste TVA colectat, va trebui sa se explice de ce exista aceasta situatie.

Conform OPANAF nr. 2048/2016, in cazul entitatilor deja platitoare de TVA, formularul D088 va fi solicitat de organul fiscal competent doar daca entitatea prezinta risc fiscal crescut, in urma selectiei automate facute prin aplicatia informatica dezvoltata la nivel central, in baza criteriilor stabiilite in acest scop de organul fiscal.

O modificare importanta o reprezinta renuntarea la solicitarea formularului D088 atunci cand o societate isi schimba administratorii/asociatii sau sediu social.